Historia

Om byn Goumero

Goumero

Goumero

Bränder, krig och liknande katastrofer har drabbat regionen många gånger. Trots det har vi två olivträd som stått här sedan dess. Enligt sägnen kröntes de olympiska vinnarna med kransar gjorda av kvistar från just dessa två träd. Olympia ligger ju inte så långt borta, så jag väljer att tro att det är sant.

Om mig, Alexis

I slutet av sjuttiotalet förälskade jag mig i en svenska och flyttade med henne till Sverige. Här har jag rotat mig och bildat familj, men mitt grekiska arv har jag alltid burit med mig. Numera besöker jag mina barndoms slätter runt Goumero ett par gånger om året.

När min farfar gick bort ärvde jag en del av hans olivodling. Under flera år skötte min bror odlingen åt mig, men i samband med att jag deltog i en skörd för tio år sedan bestämde jag mig för att börja pressa mina oliver själv.

Eftersom pressarna sedan länge är uppbokade fick jag acceptera en tid i pressen långt före vad som får anses optimalt för att utvinna maximalt med olja. Det visade sig emellertid vara något av det bästa som kunde hända. Måhända att det blir knappt hälften så mycket olja. Den oljan jag får ut är av absolut högsta kvalitet. Den är aromatisk, mycket smakrik, härligt varierande grön eller gul beroende på säsong och dessutom otroligt nyttig, sprängfylld med antioxidanter och vitaminer.