Olympiska spelens vagga

Vart annat år tänds den olympiska elden i Olympia.En för sommar os och en för vinter os.

Elden kommer därefter traditionsenligt föras runt och visas upp runt om i Grekland för att sedan, den  lämnas över till representanter för de olympiska spelen.

Goumero_olympiaOlympia ligger ca 10 km fågelväg söder om Goumero, båda tillhör provinsen/distriktet Elis (gr. Ilia). Historien och myten kring de antika olympiska spelen har alltid varit närvarande i dessa trakter. Det sägs att olivbladen till vinnarnas lagerkransar togs från olivträd i Goumero, och det finns till och med två olivträd( 13,5m i diameter) kvar som var gamla redan redan under antiken, och man tror att de är mer än 3500 år. Du kan läsa mer om detta under Goumeros historia.

Olympia Grekland

Altis var själva ”festivalområdet” i Olympia. Det var här man tävlade. Under antikens gång byggdes stora tempel och enorma idrottsanläggningar på platsen. Idag finns bara ruiner kvar. Bild: New York Public Library.

De första olympiska spelen sägs ha ägt rum år 776 f.Kr och hölls därefter i princip vart fjärde år på samma plats i över tusen år. Vinnarna fick alltså en lagerkrans gjord av olivblad, men framförallt var det äran och berömmelsen de tävlade om, och olympiska vinnarna firades som stora hjältar i sina hemstäder där de också kunde bli mycket rikt belönade. Trefaldiga segrare hedrades därför också genom att avbildas som staty i Olympia.

Till Olympia kom greker från fastlandet, de grekiska öarna och alla områden runt Medelhavet som koloniserats av grekerna. Endast fria grekiska män var tillåtna att delta i tävlingarna. Olympiaderna och tävlandet blev därför en sammanbindande kulturlänk för alla greker i Grekland och de som bodde i de många grekiska kolonierna runt Medelhavsområdet. Ett tema mer aktuellt än någonsin även idag.

Bild: Anna Godevärn

Bild: Anna Godevärn

Vi på Goumero tänker fira minnet av de antika olympiska hjältarna  genom att tända en egen liten eld (läs ljus), hälla upp ett glas gott vin och avnjuta en klassisk krispig grekisk sallad, med lagom (för)mycket Goumero Fetaost som toppas med nymald svart peppar och Goumero Olivolja!

Källor: Alexis Birbas
www.so-rummet.se

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.